top of page

מידעטיפ 5/2024ב

פטור מס שבח בדירת מגורים מזכה (חלק ב') - תנאים לפטור

 

בהמשך למידע/טיפ חלק א' ששלחתי אליכם, חוק מיסוי מקרקעין קובע תנאים בסיסיים לקבלת הפטור.

הפטור יינתן לתושב ישראל או תושב חוץ שאין לו דירת מגורים במדינה שבה הוא תושב, המוכר את כל הזכויות במקרקעין שיש לו בדירת מגורים מזכה, שלגביו התקיימו התנאים האמורים באותו פרק בחוק מיסוי מקרקעין.

ז"א תושב חוץ יצטרך להוכיח שאין לו דירת מגורים במדינת תושבותו. לעומת זאת, תושב ישראל שיש לו דירות בחו"ל לא יפגע בזכאותו לפטור במכירת דירת המגורים בישראל ובלבד שהוא זכאי לכך לפי החוק.

2 נקודות לציון ותזכורת:

1. חוק מיסוי מקרקעין חל על נכסי נדל"ן בתחומי מדינת ישראל ובאזור (איו"ש, עוטף עזה וכו') ולא על נכסי נדל"ן בחו"ל. 2. החזקת תושב ישראל בנכסי נדל"ן אחרים בישראל, שאינם דירת מגורים, כמו מגרשים, חנויות, משרדים וכו') לא פוגעת בזכאות לפטור מס שבח במכירת דירת המגורים המזכה.

תנאי נוסף הוא שהפטור יינתן עד תקרת סכום מסויימת בסך 4,500,000 ₪ (צמודה למדד מיום 1.1.2014), כך שכל שנה מאז 2014 הסכום מתעדכן כלפי מעלה והזכאות לפטור צריכה להיבחן בכל שנה בה מתקיימת מכירה.

מעל סכום זה יהיה מיסוי ליניארי (התייחסות במידע/טיפ אחר). בהערת אגב, לזכויות בנייה אין פטור והן ממוסות במס מלא לפי מדרגות המס של היחיד/המוכר (במקרים בהם נמכרת דירה ויש לה זכויות בנייה נוספות שמשפיעות על סכום המכירה כאשר כל מקרה נבחן לגופו).

לסיכום  מדובר בתנאים בסיסיים וחשוב לדעת ולהכיר אותם. בכל מקרה לפני מכירת נכסי נדל"ן ובמיוחד דירות מגורים בהם מעניק חוק מיסוי מקרקעין פטורים, חשוב להיעזר בעורך-דין המתמחה בתחום מיסוי לתכנון מס מיטבי שיחסוך כחוק כספים רבים לנישום.

bottom of page